Στραβό διάφραγμα: Γιατί πολλοί αποφεύγουν το χειρουργείο; -- "Συχνά ακούμε για το στραβό διάφραγμα, ..." -- 07 Μαρτίου 2021
Διφθερίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε. -- "Η διφθερίτιδα, η οποία πριν την ..." -- 07 Μαρτίου 2021
Lockdown και άσκηση στο σπίτι: Τι να προσέχετε -- "Αύξηση παρουσιάζουν οι τραυματισμοί ..." -- 07 Μαρτίου 2021
«Η ΡευΜΑζήν δίπλα στη γυναίκα» (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 2021) -- "Από το 1977, όταν καθιερώθηκε από τον ..." -- 06 Μαρτίου 2021
Συζήτηση: Γυναίκα, καρκίνος και άθληση - Live Streaming από το ΚΠΙΣΝ, 08.03.21 -- "Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, τη ..." -- 04 Μαρτίου 2021
«Ρευματοπαθείς και εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19»

Με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας envolio.gov.gr, όπου θα δηλώνεται η επιθυμία για εμβολιασμό έναντι του νέου κορωνοιού SARS-CoV-2 από τον γενικό πληθυσμό και με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες συγκαταλέγονται οι ασθενείς με Ρευματικά Νοσήματα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, προτρέπει τους ρευματοπαθείς να εμβολιαστούν.

Αναλυτικότερα, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε), ευθυγραμμιζόμενη με τις ελληνικές και διεθνείς Συστάσεις/Οδηγίες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πρόσφατα συγκεντρωμένα δεδομένα, έχει ήδη προβεί στη σύσταση χορήγησης των εγκεκριμένων εμβολίων σε όλους τους ρευματοπαθείς υπό ανοσοκαταστολή. Οι συστάσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με τις τρέχουσες θέσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται υπό έρευνα κρίνονται ασφαλή, διότι περιέχουν μη ζώντα μικρά τμήματα του ιού (mRNA) και όχι εξασθενημένο ολόκληρο τον ιό. Τα τμήματα αυτά, όταν εισέλθουν στο κύτταρο καταστρέφονται σύντομα, αφού δώσουν το έναυσμα για παραγωγή αμυντικών πρωτεϊνών (αντισωμάτων). Ο εμβολιασμός επομένως σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική ή/και βιολογική θεραπεία θεωρείται ασφαλής.

Επιπλέον, η Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. συστήνει «οι ασθενείς να έρχονται σε επαφή με τον θεράποντα ρευματολόγο τους για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις που έχουν σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2», ενώ επισημαίνει ότι οι θέσεις της αυτές θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν από τον εμβολιασμό του ολοένα αυξανόμενου αριθμού ατόμων σε παγκόσμια κλίμακα. Σας ενημερώνουμε ακόμη ότι ήδη ξεκίνησε ο εμβολιασμός ιατρών και επαγγελματιών υγείας σε όλη τη χώρα.

Πρέπει επίσης να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις οδηγίες εξαίρεσης από τον εμβολιασμό (ή πραγματοποίησής του έπειτα από συνεννόηση με τον ιατρό), τουλάχιστον με τα σημερινά ισχύοντα δεδομένα, για τις ακόλουθες κατηγορίες: Άτομα με υπερευαισθησία στα περιγραφόμενα ενεργά συστατικά του εμβολίου ή με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή, παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 ετών, έγκυες γυναίκες, άτομα που πάσχουν από οξεία σοβαρή εμπύρετη ή απύρετη λοίμωξη νόσο (μέχρι την ανάρρωση) και άτομα στα οποία αντενδείκνυται η ενδομυϊκή ένεση λόγω αιμορραγικής διαταραχής ή αντιπηκτικής θεραπείας.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι όλες οι παραπάνω θέσεις και οδηγίες προκύπτουν από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ενδέχεται να επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις στην κατανόηση της νόσου COVID και στην αντιμετώπισή της.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν προτρέπει λοιπόν με τη σειρά της τους ασθενείς με Ρευματικά Νοσήματα να εμβολιαστούν έναντι του νέου κορωνοιού, δεσμευόμενη για την ανανέωση της ενημέρωσης όποτε προκύπτουν νέα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν όσοι πρόκειται να υποβληθούν στον εμβολιασμό.

Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν

Στραβό διάφραγμα: Γιατί

Συχνά ακούμε για το στραβό διάφραγμα, αλλά λίγες

Διφθερίτιδα: Τι πρέπει