Τίτλοι Νέων:
Νηστεία (Σαρακοστή): Τι να προσέξεις. -- "Η περίοδος της Σαρακοστής έχει φτάσει ..." -- 16 Απριλίου 2024
2η Εκπαιδευτική Διημερίδα Ι.Μ.ΝΕ.ΠΕ: «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού & ... -- "Στην Αθήνα, το επίκεντρο των ..." -- 10 Απριλίου 2024
Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες στο επίκεντρο της Επιστημονικής Ημερίδας «Αιχμές στην ... -- "Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην ..." -- 09 Απριλίου 2024
Δωρεάν εξετάσεις από το Metropolitan στην Κάσο -- "Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι ..." -- 05 Απριλίου 2024
2nd Athens Coloproctology Meeting με ευρεία διεθνή συμμετοχή-5-6 Απριλίου 2024 -- "Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 ..." -- 04 Απριλίου 2024
Μεταμορφοψία: Ένα παραμελημένο σύμπτωμα στα μάτια -- "Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική ..." -- 01 Απριλίου 2024
Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ειδικότητα της Αναισθησιολογίας -- "Webinar 22/4/24 - Νέο Πρόγραμμα ..." -- 01 Απριλίου 2024
Αμιγής αδυναμία στους μυς μυϊκή κατάπτωση και μυϊκή κόπωση

Το σύμπτωμα της μυϊκής αδυναμίας είναι ιδιαίτερα συχνό . Στη μυϊκή αδυναμία έχουμε έλλειψη ενέργειας που είναι σωματική και εκδηλώνεται είτε ως μείωση αντοχής κατά τις αθλητικές εκδηλώσεις ή τη συνήθη σωματική δραστηριότητα είτε ως μείωση της ικανότητας εκτέλεσης απλών κινήσεων είτε ως εύκολη εξάντληση μετά ή κατά την διάρκεια μυϊκής προσπάθειας. Στο παρόν άρθρο αναλύεται η αδυναμία και η κόπωση που εντοπίζονται αποκλειστικά στο μυϊκό σύστημα: Οι πάσχοντες διατηρούν την ικανότητα να συγκεντρώνονται πνευματικώς και να αντέχουν σε ερεθίσματα που προκαλούν άγχος.

Αντικειμενικά παθολογικά ευρήματα σωματικής αδυναμίας στην περιοχή των μυών σε τοπικό ή γενικευμένο επίπεδο κατά την εξέταση στο ιατρείο ή κατά την εκτέλεση ειδικών εξετάσεων αξιολόγησης, βρίσκονται σε πολλά νοσήματα κατά τα οποία διαταράσσεται είτε η φυσιολογική λειτουργία του μυός είτε η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νεύρου που δίνει εντολή στο μυ να κινηθεί. Αυτά τα νοσήματα περιλαμβάνουν ανατομικές ή λειτουργικές εστιακές βλάβες, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, μυοπάθειες, κήλη δίσκου με πίεση ριζών νεύρων, αλλά περιλαμβάνουν και συστηματικά νοσήματα που προκαλούν αντιδραστική δυσλειτουργία του μυϊκού συστήματος, όπως συμβαίνει στο διαβήτη, σε καρκίνους, σε χρόνιες λοιμώξεις, στον αλκοολισμό, σε σύνδρομα χρόνιας έκθεσης σε τοξικές ουσίες, σε στερητικά νοσήματα, σε μεταβολικά νοσήματα, σε καρδιακή ανεπάρκεια, σε αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σε σύνδρομα άπνοιας στον ύπνο, σε αναιμία, σε χρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων, σε παθήσεις ηλεκτρολυτών, σε παθήσεις ενδοκρινών αδένων, σε χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, σε ορισμένα σύνδρομα κόπωσης.

Η κατάχρηση αλκοόλ, ο ανεπαρκής ύπνος, η υπερκόπωση, οι διαταραχές ορμονών, η κακή διατροφή είναι συχνοί παράγοντες που προκαλούν ατονία ή μυϊκή αδυναμία.

Σε αθλητές αλλά και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα σε νέα άτομα λόγω της δημοσιότητας που έχουν λάβει τα οφέλη της άσκησης κατά τα τελευταία χρόνια, είναι συχνή η μυϊκή υπερκόπωση. Kατά την διάρκεια της άσκησης, αυξάνουν οι μεταβολικές απαιτήσεις των μυών με αποτέλεσμα την αύξηση της παροχής αίματος οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών προς το μυ. Προοδευτικά αλλάζει τοπικά η βιοχημική ισορροπία ενώ συσσωρεύονται ανόργανες χημικές ενώσεις, πρωτόνια, γαλακτικά οξέα, μεταβολικές τοξίνες που το σώμα σε συνθήκες υπερεργασίας δεν προλαβαίνει να απομακρύνει. Έτσι ο μυϊκός ιστός κοπώνεται και δεν αποδίδει.

Ανεξαρτήτως αιτιολογίας εσείς που πάσχετε από αδυναμία στους μυς πρέπει:
• Να κοιμάστε επαρκώς και να μεριμνάτε για τη σωστή ποιότητα ύπνου που αυξάνει την ενεργειακή σας εφεδρεία.
• Να διατηρείτε υγιεινή διατροφή και να αποφεύγετε το κάπνισμα.
• Να ακολουθείτε μεσογειακά διατροφικά προγράμματα. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ. Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος.
• Να τηρείτε απαρέγκλιτα ορισμένες αρχές κατά την άσκηση. Ορισμένα είδη άσκησης καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυϊκό σας σύστημα: Όχι στην άρση μεγάλων βαρών. Το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε προθέρμανση και αποθεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης και να χρησιμοποιούνται σωστά αθλητικά υποδήματα. Εάν αφήσετε την άθληση για κάποιο χρονικό διάστημα μην ενταχτείτε απότομα σε πρόγραμμα. Η επίπονη άσκηση μετά από μακροχρόνιες περιόδους καθιστικής ζωής καταπονεί ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα. Να αυξάνετε την διάρκεια του προγράμματος δέκα λεπτά την φορά μέχρι να σταθεροποιηθείτε στο ωράριο της άσκησης που θέλετε να ακολουθήσετε. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό πριν την άσκηση και κατά την διάρκειά της. Ανάλογα με το status υγείας σας, την φυσική σας κατάσταση, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης στο ιατρείο, την διατροφή σας, τις συνήθειες σας (π.χ. κάπνισμα ή όχι) καθορίζεται η μέγιστη διάρκεια και ένταση της άσκησης που ταιριάζει σε εσάς. Δεν συνιστάται να ασκείστε αμέσως μετά το φαγητό ή τελείως νηστικός. Ιδανικά επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα μία ώρα πριν την άσκηση.
• Να διαλέγετε εργονομικά καθίσματα εάν δουλεύετε μπροστά σε computer ή εάν κάνετε καθιστική ζωή. Να κάνετε συχνά διαλείμματα για να «ξεμουδιάζετε».
• Πείτε όχι στην ορθοστασία.
Εκτός από τα γενικά μέτρα που προαναφέρονται, η εκρίζωση του αιτίου που προκαλεί τη μυϊκή αδυναμία είναι απαραίτητη.

 

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

Δημοφιλή Άρθρα

Νηστεία (Σαρακοστή): Τι

Η περίοδος της Σαρακοστής έχει φτάσει και πλήθος

+ View

2η Εκπαιδευτική

Στην Αθήνα, το επίκεντρο των επιστημονικών

+ View

Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες

Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη

+ View

Δωρεάν εξετάσεις από το

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι της Κάσου

+ View

2nd Athens

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 η

+ View

Μεταμορφοψία: Ένα

Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική διαταραχή η

+ View

Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης

Webinar 22/4/24 - Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην

+ View

Αίσθημα συνεχούς

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς

+ View

Ενδιαφέροντα

Ακμή ενηλίκων: ...

Η ακμή, ειδικά όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά ...

+ View

Ακμή: Υπάρχει οριστική ...

Η ακμή είναι ένα πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ...

+ View

Κάποιοι διατροφικοί ...

Τα καφεϊνούχα ποτά σε αφυδατώνουν; Πρέπει να ...

+ View

Συνέδρια

Στα Ιωάννινα, το 1ο ...

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων, ...

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Scroll to top