Τίτλοι Νέων:
Η Αγγελική Καραβά Γενική Διευθύντρια στο ISLE Academy του Ομίλου SOFMEDICA. -- "Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ..." -- 27 Μαϊος 2022
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Θεραπείες και οι στόχοι τους -- "Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ..." -- 24 Μαϊος 2022
Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Κι όμως υπάρχει… -- "Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς ..." -- 05 Μαϊος 2022
Τα μυστικά ενός όμορφου προσώπου -- "Ο χρόνος που περνάει δεν μας κάνει μόνο ..." -- 04 Μαϊος 2022
Όμιλος Affidea & IST College: Εκδήλωση ενημέρωσης για το σύνδρομο “long-COVID” -- "Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται ..." -- 02 Μαϊος 2022
Μεσοθεραπεία: Προσφέρει όσα υπόσχεται;

Αποτελεσματική και ασφαλής για τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος κρίνεται από τους ειδικούς η μεσοθεραπεία, δηλαδή η ενέσιμη θεραπεία που έχει πάρει το όνομά της από το γεγονός ότι δρα απευθείας στη μεσαία στιβάδα του δέρματος. Μέσω της δράσης των συστατικών της μεσοθεραπείας στο χόριο, αποδεδειγμένα βοηθά στην αποκατάσταση ή διατήρηση της υγιούς και νεανικής υφής του δέρματος.

 

Επιπλέον, η μεσοθεραπεία ως μέθοδος, χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας. Σε αυτήν την περίπτωση τα κοκτέιλ που εγχέονται στο δέρμα δεν περιέχουν αντιγηραντικούς παράγοντες, αλλά λιποδιαλυτικές και αποτοξινωτικές ουσίες.

Δρ. Βελημβασάκης Γεώργιος, Πλαστικός Χειρουργός«Η γήρανση είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία που επηρεάζει το δέρμα, όπως κάθε άλλο όργανο του σώματος. Οφείλεται σε ενδογενείς, γενετικά καθορισμένους παράγοντες, καθώς και σε εξωγενείς που οφείλονται στον τρόπο ζωής και στο περιβάλλον. Κλινικά, το γηρασμένο δέρμα χαρακτηρίζεται ως λεπτό, ξηρό και χλωμό, με ρυτίδες διαφορετικής έντασης, μειωμένη ελαστικότητα και όγκο», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διευρυνθεί οι γνώσεις μας για τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Ιστολογικά, βιοχημικά και βιομοριακά στοιχεία έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία και τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος, η οποία σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αποδοθεί τόσο στη μείωση του αριθμού των ινοβλαστών (κύτταρα του χορίου που ευθύνονται για την παραγωγή των «πρωτεϊνών της νεότητας», δηλαδή του κολλαγόνου και της ελαστίνης), όσο και στη μειωμένη βιοσυνθετική τους δραστηριότητα.

Αυτή η γνώση οδήγησε στην ανάπτυξη αποδοτικών αντιγηραντικών θεραπειών, που επιτυγχάνουν τη διέγερση των ινοβλαστών και την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Μία από τις πλέον αποδοτικές φαίνεται ότι είναι η μεσοθεραπεία, μια ιατρική διαδικασία που αναπτύχθηκε πριν από 70 χρόνια και τελευταία χρησιμοποιείται ως στρατηγική αντιγήρανσης. Συνίσταται στην ενδοδερμική έγχυση ουσιών στο χόριο του δέρματος, που πρόκειται να θεραπευτεί. Αυτό επιτρέπει στα δραστικά συστατικά να έρθουν σε άμεση επαφή με τα ινοβλαστικά κύτταρα, που αποτελούν το κλειδί για την καλύτερη εμφάνιση του δέρματος.

«Ο ρόλος των ινοβλαστών είναι η παραγωγή και διατήρηση του εξωκυτταρικού συνδετικού ιστού, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης του δέρματος. Με τη γήρανση, ο αριθμός των ινοβλαστών φθίνει και αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής υαλουρονικού οξέος, κολλαγόνου και άλλων συστατικών που διατηρούν την επιδερμίδα νεανική, καθώς και αύξηση της παραγωγής ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τον κατακερματισμό του κολλαγόνου», διευκρινίζει ο κ. Βελημβασάκης.

Εντούτοις, στοιχεία δείχνουν ότι οι δυσλειτουργικοί ινοβλάστες μπορούν να ενεργοποιηθούν ξανά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσοθεραπεία προάγει την αναζωογόνηση του δέρματος, αυξάνοντας τόσο την ενυδάτωση όσο και τη διέγερση της βιοσυνθετικής ικανότητας των ινοβλαστών και τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυττάρων, οδηγώντας, τελικά, στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.

Ανάλογα με τις ανάγκες, εισάγονται στο δέρμα διάφορα κοκτέιλ από βιταμίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά στοιχεία και υαλουρονικό οξύ, ακριβώς στα σημεία όπου είναι απαραίτητα.

Οι βιταμίνες έχουν ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που επιταχύνει τη σύνθεση του DNA και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) έχει αντιοξειδωτική δράση που ρυθμίζει την αναγέννηση της επιδερμίδας και τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων, ενώ ελέγχει επίσης τη δραστηριότητα των αδένων. Μαζί με τη βιταμίνη C, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό, με υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικής δράσης. Ελέγχει τη φυσιολογική αναγέννηση του δέρματος και ξεκινά τις διαδικασίες επιδιόρθωσης σε περίπτωση βλάβης του δέρματος. Οι βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β5 συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας και κατευθύνουν αυτήν την ενέργεια στα κύτταρα που την έχουν ανάγκη για να αναγεννηθούν. Οι βιταμίνες Β7, Β9 και Β12 βοηθούν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπαρών και των υδατανθράκων και επομένως στην παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση DNA και RNA.

Εκτός από τις βιταμίνες, στα μεσοθεραπευτικά κοκτέιλ περιλαμβάνεται ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία των κυττάρων, την ανανέωση των κυτταρικών τοιχωμάτων, καθώς και τη δράση σημαντικών ενζύμων. Η γλουταθιόνη, άλλο ένα συστατικό του σχήματος, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αποτελεσματικών αντιοξειδωτικών. Επικρατεί η άποψη ότι η πρόωρη γήρανση των κυττάρων σχετίζεται άμεσα με τη μείωση της ενδοκυτταρικής συγκέντρωσής της. Με την έγχυση της ουσίας αυτής εξουδετερώνονται οι ελεύθερες ρίζες και οι υπεροξειδικές ενώσεις που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα μιας ανεξέλεγκτης διαδικασίας οξείδωσης.

Σημαντική είναι και η παρουσία στο πολυσυστατικό μείγμα συνενζύμων, τα οποία αποτελούν την «τροφή» των ινοβλαστών και νουκλεοσιδίων που είναι βασικά υλικά για τη σύνθεση DNA και RNA.

Κύριο συστατικό των κοκτέιλ μεσοθεραπείας αποτελεί επίσης το υαλουρονικό οξύ, το οποίο μπορεί να συσσωρεύει και να συγκρατεί 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, γεγονός που βοηθά το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Υποστηρίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων των ινοβλαστών του ανθρώπινου δέρματος και διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Όλα αυτά τα συστατικά ωθούν στην εύρυθμη λειτουργία των ινοβλαστών αφού είναι σχεδιασμένα να τους καθιστούν πιο λειτουργικούς και αποτελεσματικούς, παρέχοντας ένα καλύτερο περιβάλλον για τις βιοχημικές διεργασίες τους και την παραγωγή ενέργειας, καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες.

Εκτός από αποτελεσματική, η μεσοθεραπεία είναι και απολύτως ασφαλής, αφού οι σοβαρές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σε μια ανασκόπηση πάνω από 4.500.000 θεραπειών (με χρήση σκευασμάτων που βασίζονται σε μη μόνιμα, ημιμόνιμα ή μόνιμα υλικά πλήρωσης) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 2 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκαν μόνο πέντε σοβαρές επιπλοκές (0,0001%). Οι παρενέργειες της μεσοθεραπείας περιορίζονται στην εμφάνιση δερματικής ευαισθησίας, οιδήματος, ερυθρότητας ή κνησμού, και αυτά εξαιρετικά σπάνια.

Η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, του θαμπού δέρματος, της υπερμελάγχρωσης, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σφριγηλό, λαμπερό, ενυδατωμένο δέρμα.

Σημάδια γήρανσης, όμως, δεν παρουσιάζει μόνο το πρόσωπο αλλά και το σώμα και η μεσοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική για την εξάλειψή τους. Μπορεί να αντιμετωπίσει τις ραγάδες, την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος.

«H μεσοθεραπεία αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη μέθοδο θεραπείας της κυτταρίτιδας, μιας πάθησης που ταλαιπωρεί το 90% των γυναικών. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται "κοκτέιλ συστατικών", που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανανέωση των κυττάρων, την αποβολή τοξινών και κατακρατημένων υγρών, που εντείνουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Εξουδετερώνουν τη συσσώρευση τοξικών ουσιών που συμβάλλουν στη διόγκωση των λιποκυττάρων και ενισχύουν την τοπική αιματική και λεμφική κυκλοφορία, αποτοξινώνουν τα κύτταρα, επανορθώνουν τις βλάβες στους ιστούς και χαρίζουν πιο λεία, βελούδινη επιδερμίδα.

Η μεσοθεραπεία, τέλος, θεωρείται θεραπεία επιλογής και για το τοπικό πάχος. Τα μεσοθεραπευτικά κοκτέιλ περιέχουν ασφαλείς λιποδιαλυτικές ουσίες που, όταν εισέρχονται στις λιποαποθήκες του σώματος, μειώνουν τον αριθμό των λιποκυττάρων που ευθύνονται για το περίσσιο στρώμα λίπους στην περιοχή. Η μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων επιτυγχάνεται με τη ρευστοποίησή τους και την αποβολή του λίπους στη συνέχεια από τον οργανισμό, μέσω του λεμφικού συστήματος», καταλήγει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Η Αγγελική Καραβά Γενική

Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ευρώ στην

+ View

Σκλήρυνση κατά πλάκας:

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση

+ View

Ευρωπαϊκού

Στις 27 – 29 Μαΐου 2022, στα Ιωάννινα, η

+ View

Σύνδρομο ραγισμένης

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς

+ View

Εκπαιδευτικό σεμινάριο

Το Ινστιτούτο Prolepsis προσκαλεί παιδίατρους και

+ View

Τα μυστικά ενός όμορφου

Ο χρόνος που περνάει δεν μας κάνει μόνο

+ View

Όμιλος Affidea & IST

Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται περίπου στο

+ View

Συμπτώματα ποδιών:

Η φυσιολογική σωματική αίσθηση προϋποθέτει άθικτη

+ View

Ενδιαφέροντα

Σύσκεψη στον ΕΟΦ υπό τον ...

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία του ...

+ View

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του ...

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή ...

+ View

Νέο υαλουρονικό ...

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χριστόπουλος ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για ...

Ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ διοργανώνει ...

49ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στη διαγνωστική ...

2ο Διεθνές Συνέδριο για ...

1 και 2 Μαρτίου 2022: Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη! Μη ...

6ο Παγκύπριο Διαβητολογικό ...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top