Τίτλοι Νέων:
Υαλουρονικό οξύ: Πώς αναβαθμίζει την ερωτική μας ζωή; -- "Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ..." -- 11 Αυγούστου 2023
Καλοκαίρι: Θεραπευτική αντιμετώπιση κιρσών με ενδοαυλικό laser -- "Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
InnoHealth Forum 2023 | Ηγέτες του Χώρου της Ηλεκτρονικής Υγείας Ενώνονται ... -- "Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Προκήρυξη - Ανακοίνωση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. «Θρόμβωση και ... -- "Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Yπερσύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot του Ομίλου HHG στη Σαντορίνη -- "Ένα νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο ..." -- 09 Αυγούστου 2023
Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ): Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ... -- "Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ..." -- 07 Αυγούστου 2023
Φωτογήρανση: Οι συνέπειές της στο δέρμα και antiaging tips -- "Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ..." -- 06 Αυγούστου 2023
Ρινοπλαστική: Πώς "διορθώνει" τη γήρανση της μύτης;

Αλλοίωση της αισθητικής αλλά και εμφάνιση λειτουργικών προβλημάτων είναι τα αποτυπώματα που αφήνει μερικές φορές ο χρόνος στη μύτη. Σε αντίθεση με τα οστά, που παύουν να αναπτύσσονται μετά την εφηβεία, το εκπληκτικό αυτό όργανο ανήκει στους σωματικούς ιστούς που συνεχίσουν να αλλάζουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής.

 

Όσο περνούν τα χρόνια οι δομές τείνουν να χάνουν τη δύναμή τους, το δέρμα να χαλαρώνει και η μύτη να αλλάζει σχήμα, μέγεθος και όγκο, ακολουθώντας… τη βαρύτητα. Η εξέλιξη αυτή έχει επιπτώσεις τόσο στην εξωτερική εμφάνιση, όσο και στην αναπνοή, επηρεάζοντας την ψυχολογία και την υγεία των ανθρώπων άνω των 50 ετών.

Τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων φυσιολογικών αλλαγών έχουν εξελιχθεί και πλέον οι γιατροί έχουν στη φαρέτρα τους μια ποικιλία υλικών και τεχνικών, συντηρητικών αλλά και επεμβατικών, που δίνουν τη δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης, απαλλάσσοντας από τις συνέπειες όσους η φύση δεν φέρθηκε με επιείκεια.

«Οι μεσήλικες μπορεί να δουν τη μύτη τους να μεγεθύνεται σημαντικά - στους άνδρες η αύξηση φθάνει περίπου στο 30% του αρχικού όγκου της και στις γυναίκες στο 20%. Ακόμα κι αν η μύτη κάποιου είχε τις ιδανικές αναλογίες για το μέγεθος και το σχήμα του προσώπου κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, μετά από τα 45 - 50 μπορεί να αρχίσει να φαίνεται μεγάλη, βολβοειδής ή μακριά.

Δρ. Βελημβασάκης Γεώργιος, Πλαστικός Χειρουργός Ενδέχεται, επίσης, να λειτουργεί διαφορετικά, καθώς η ροή του αέρα μπορεί να μεταβληθεί όσο η μύτη αλλάζει σχήμα. Επομένως, δημιουργούνται και λειτουργικά προβλήματα, αφού η δυσκολία αναπνοής από τη μύτη μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συνολική υγεία του ατόμου, δεδομένου ότι ο αέρας που εισπνέουμε φιλτράρεται και θερμαίνεται από αυτήν», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Μια από τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει ο χρόνος στη μύτη είναι στο δέρμα της, το οποίο χάνει την ελαστικότητά του, μπορεί να γίνει λεπτότερο ή παχύτερο, ανάλογα με την περίπτωση, και να παρουσιαστούν μεταβολές του σμήγματος και της ενυδάτωσης. Επίσης, το ακρορίνιο γίνεται συνήθως μεγαλύτερο με την απώλεια της στήριξης, παρουσιάζεται οξύτερη ρινοχειλική γωνία (η απόσταση που χωρίζει το πάνω χείλος από την άκρη της μύτης) και βλέποντας ανφάς το πρόσωπο παρατηρείται μειωμένη όραση των ρουθουνιών.

Με την πάροδο του χρόνου και κυρίως σε άτομα με λεπτά μαλακά μόρια, ο λιπώδης ιστός τείνει να μειώνεται, προκαλώντας την έκθεση του χόνδρου και το οστού, φαινόμενο που δημιουργεί μια ακόμη αποστεωμένη και γερασμένη όψη. Σε άλλους ανθρώπους, οι σμηγματογόνοι αδένες διογκώνονται, δημιουργώντας μια πλατύτερη βάση μύτης.

Ενώ αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική, για κανέναν δεν είναι ευχάριστη. Και αυτό γιατί οι αλλαγές αυτές ενδεχομένως να προκαλέσουν ανισορροπία με το υπόλοιπο πρόσωπο, να χαθεί η αρμονία των χαρακτηριστικών, με συνέπεια το σύνολο να είναι λιγότερο ελκυστικό.

Η εξέλιξη είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας αναζητούν και υιοθετούν λύσεις που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία των χαρακτηριστικών του προσώπου τους.

Άλλωστε, οι διορθωτικές επιλογές που υπάρχουν για όσους είναι δυσαρεστημένοι με την εμφάνιση της μύτης τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε λόγω της γήρανσης, είναι πολλές. Η ρινοπλαστική θεωρείται παραδοσιακά η καταλληλότερη λύση για εκείνους που επιθυμούν να αποκαταστήσουν την εμφάνισή τους αλλά και να επαναφέρουν τη λειτουργικότητά της. Η επέμβαση αυτή δύναται να αλλάξει το μήκος της μύτης, το πλάτος της στη γέφυρα ή στο ακρορίνιο, να μικρύνει τα μεγάλα και πλατιά ρουθούνια και να φέρει την συμμετρία και την αρμονία στο πρόσωπο.

«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στον χώρο της ρινοπλαστικής. Οι σύγχρονες τεχνικές προσφέρουν 100% φυσικό αποτέλεσμα, δεν αφήνουν σημάδια, αποκαθιστούν αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες ταυτόχρονα, ελαχιστοποιούν τον τραυματισμό των ιστών αλλά και την πιθανότητα επιπλοκών.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό εκ των προτέρων, αφού προεγχειρητικά λαμβάνονται φωτογραφίες με ειδικό φωτισμό και από πολλαπλές γωνίες, οι οποίες αναλύονται για να σχεδιαστεί το χειρουργικό πλάνο, αποκλείοντας έτσι τη μετεγχειρητική “έκπληξη” του ατόμου που επιλέγει τη ρινοπλαστική.

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα πραγματοποίησης αυξητικής ρινοπλαστικής, χρησιμοποιώντας αυτόλογα μοσχεύματα για την καλύτερη στήριξη της μύτης, ανασήκωσης του ακρορινίου και διόρθωσης της ράχης της, αλλά και διόρθωσης ανατομικών ανωμαλιών που εμπόδιζαν πάντα την αναπνοή του ασθενή, όπως π.χ. ένα στραβό διάφραγμα.

Ομολογουμένως, όμως, στους ασθενείς αυτών των ηλικιών οι χειρουργικές τεχνικές είναι πιο δύσκολες, συγκριτικά με τα νεαρά άτομα, καθώς οι ιστοί τους είναι πιο ευαίσθητοι και οι πιθανές δότριες περιοχές (όταν απαιτούνται μοσχεύματα) λιγότερες. Παρόλα αυτά η τάση τα τελευταία χρόνια είναι οι μεσήλικες, αλλά και οι ηλικιωμένοι ασθενείς, να επιλέγουν τη ρινοπλαστική ως τρόπο διόρθωσης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη γήρανση», επισημαίνει ο κ. Βελημβασάκης.

«Εκτός από τη ρινοπλαστική, από το 2008 έχουν κάνει την είσοδό τους και άλλοι τρόποι αποκατάστασης των επιπτώσεων της γήρανσης στη μύτη, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους που δεν επιθυμούν επεμβατικές θεραπείες να αποκτήσουν νεανικότερο πρόσωπο. Έτσι, αυτοί που βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους και δεν έχουν τον χρόνο να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους μπορούν να ανανεώσουν την εμφάνιση της γερασμένης μύτης τους με μικρότερης επεμβατικότητας θεραπείες, όπως με fillers, botox, laser ή τοποθέτηση νημάτων. Αυτές οι θεραπείες είναι επίσης κατάλληλες για την πρόληψη της γήρανσης, αλλά και ως συμπληρωματικές θεραπείες μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, παρότι αποτελούν συχνές επιλογές στην αισθητική πρακτική, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από ειδικούς ιατρούς, αφού για την επίτευξη επιτυχημένων και ασφαλών διορθώσεων απαιτούνται γνώσεις της ανατομίας της μύτης και υψηλές τεχνικές δεξιότητες», καταλήγει ο ιατρός κ. Γεώργιος Βελημβασάκης.

Δημοφιλή Άρθρα

Υαλουρονικό οξύ: Πώς

Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ενέσιμα

+ View

Καλοκαίρι: Θεραπευτική

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με τις

+ View

InnoHealth Forum 2023 |

Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet industry

+ View

Προκήρυξη - Ανακοίνωση

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του

+ View

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων.

+ View

Φωτογήρανση: Οι

Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ελαστικότητας,

+ View

ΧΑΠ και ζέστη:

Περαιτέρω δυσκολία να αναπνεύσουν αντιμετωπίζουν

+ View

Αποδίδουν καρπούς οι

Σε αναθεώρηση των καταλόγων με τα βασικά φάρμακα

+ View

Ενδιαφέροντα

Βία στα γήπεδα: Το ...

Η βία στους αγωνιστικούς χώρους συχνά ...

+ View

BIO CARE

Έχοντας σαν στόχο μας την διασφάλιση ποιότητας ...

+ View

Η πρώτη γυναικολογική ...

Η πρώτη γυναικολογική επέμβαση με το νέο ...

+ View

Συνέδρια

61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό ...

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

15ο Συνέδριο Παιδιατρικής ...

Χαιρετισμός ΠροέδρουΑγαπητές και Αγαπητοί μας Φίλοι και ...

8o Σχολείο ...

Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά ...

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο ...

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» έχει ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Scroll to top