Τίτλοι Νέων:
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή -- "Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η ..." -- 26 Απριλίου 2024
Crispbreads: Βάση για υγιεινά σνακ στο γραφείο -- "Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε πολλές ώρες ..." -- 26 Απριλίου 2024
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου -- "Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα ..." -- 25 Απριλίου 2024
Λιποαναρρόφηση μόνο με τοπική αναισθησία γίνεται; Γίνεται με Laser! -- "Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια ..." -- 24 Απριλίου 2024
JANE: Νέα δράση στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του καρκίνου -- "Παγκόσμια πρόκληση εξακολουθεί να ..." -- 24 Απριλίου 2024
«Οικογένεια είναι…» Έξι γυναίκες συζητούν για το τί σημαίνει «οικογένεια». -- "Ποιες μορφές έχει η οικογένεια σήμερα; ..." -- 23 Απριλίου 2024
 Ένοχη και η διατροφή για την ακμή

Ένοχη και η διατροφή για την ακμή, λένε οι επιστήμονες
Γαλακτοκομικά, γλυκά, λιπαρά και κόκκινο κρέας βρίσκονται στο στόχαστρο.

Τι δείχνουν οι μελέτες.

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες αρνούνταν οποιαδήποτε συσχέτιση της ακμής με τη διατροφή. Όμως τα τελευταία χρόνια τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό δερματικό πρόβλημα από το οποίο πάσχει το 90% των εφήβων.

Η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος της Advanced Nutrition αναφέρει: «Παρόλο που κανένα τρόφιμο δεν έχει συσχετιστεί ακόμα άμεσα με την ακμή, οι μελέτες την συνδέουν με τη διατροφή δυτικού τύπου, η οποία περιλαμβάνει αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά, κατεργασμένων δημητριακών προϊόντων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλών σε λιπαρά».

 

 

Συγκεκριμένα:

1)Την επιδεινώνουν:
Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη
Πρόκειται για τροφές που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Σε αυτές συγκαταλέγονται: γλυκά, επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, τυποποιημένα τρόφιμα τύπου μπισκότα, αρτοπαρασκευάσματα, ψωμί, πατάτες, ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες αυτοί σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση και την επιδείνωση της ακμής. Ο λόγος; «Απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης να ανεβαίνουν. Συνδυαστικά με τον αυξητικό παράγοντα IGF-1 (στα γαλακτοκομικά) τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν αύξηση στην παραγωγή σμήγματος» εξηγεί η κ. Παπαγεωργίου (Πηγή: The Journal of Clinical & Aesthetic Dermatology, 2014).

Γαλακτοκομικά
Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται πως όχι μόνο επιδεινώνει, αλλά μπορεί να προκαλέσει και ακμή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες (IGF-1). «Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι κύρια πηγή ασβεστίου και βάση της ανάπτυξης κατά την εφηβική ηλικία, γι’ αυτό και η κατανάλωση 2-3 μερίδων ημι-αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών ανά ημέρα δεν επιδεινώνει τις βλάβες και καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου» επισημαίνει η διατροφολόγος.

Το κόκκινο κρέας
Ορισμένες έρευνες δείχνουν πως το κόκκινο κρέας προάγει τη φλεγμονή. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες μελέτες προάγει την παραγωγή σμήγματος (Πηγή: Dermato endocrinology, 2012).  

2)Τη βελτιώνουν:
Ωμέγα 3
Η ποιότητα του λίπους της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη δερματική πάθηση. Λόγω του ότι η ακμή τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με φλεγμονή, έρευνες στηρίζουν πως η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνουν σημαντικά τις βλάβες στο δέρμα.

Η κ. Παπαγεωργίου εξηγεί: «Τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθώς δεν τα συνθέτουμε ενδογενώς, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μέσω τροφών που είναι πλούσια σε αυτά όπως είναι ο σολομός, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, ο γαύρος, η σαρδέλα, ο λιναρόσπορος και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αντιθέτως, τα επονομαζόμενα «κακά» λιπαρά, δηλαδή τα κορεσμένα και τα trans, που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα λιπαρά τυριά, στα τηγανητά τρόφιμα, στα βούτυρα, στις σάλτσες και στα αρτοπαρασκευάσματα συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής» (Πηγή: Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2015).

Δημοφιλή Άρθρα

Οδηγός για τις αλλεργίες

Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία του

+ View

Crispbreads: Βάση για

Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε πολλές ώρες κατά τη

+ View

Αυχένας και μέση:

Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα διαρκεί για

+ View

Δωρεάν ραντεβού με

Γενικός στόχος του έργου "SEA: Συνηγορία,

+ View

Λιποαναρρόφηση μόνο με

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στον τομέα

+ View

JANE: Νέα δράση στην

Παγκόσμια πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί ο

+ View

«Οικογένεια είναι…» Έξι

Ποιες μορφές έχει η οικογένεια σήμερα; Ποια είναι

+ View

169η Αποστολή Κινητών

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών

+ View

Ενδιαφέροντα

Πώς θα αποφύγετε τον ...

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή ...

+ View

Γιατροί Χωρίς Σύνορα ...

Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε όλοι μας ...

+ View

Ενημερωτική ημερίδα για ...

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ = ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

+ View

Συνέδρια

Στα Χανιά το 22ο ...

24 – 27 Απριλίου 2024, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» & στο ...

Στα Ιωάννινα, το 1ο ...

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων, ...

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Scroll to top