«Η άσκηση συνώνυμο με την υγεία, ο πρωταθλητισμός όχι»

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗΣ
 
Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με περισσότερους από 500 συνέδρους διοργανώθηκε το 3μερο, 1-3 Δεκεμβρίου, το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή «Ιατρική της Άθλησης στον 21ο Αιώνα» στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης, από το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις εργασίες του συμμετείχαν 105 εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου περιγράφηκαν οι λεπτομερείς φυσιολογικοί μηχανισμοί, ακόμη και σε μοριακό επίπεδο, με τους οποίους η συστηματική άσκηση προσφέρει ωφέλιμα αποτελέσματα σχεδόν σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου μηχανισμού, προστατεύει την υγεία του και αυξάνει την σωματική απόδοση του.

Όμως που φτάνουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής ώστε η συμμετοχή σε μαραθώνιες και υπερμαραθώνιες  διαδρομές καθώς και σε άλλες μορφές  επίπονης και εξαντλητικής άθλησης να είναι χωρίς κίνδυνο για την υγεία και κυρίως για την καρδιά; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δόθηκαν από τον Αστέριο Δεληγιάννη, Καθηγητή Αθλητιατρικής του ΑΠΘ και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Στην σημασία του προαγωνιστικού ελέγχου υγείας των αθλητών αναφέρθηκε ο S. Sharma, Καθηγητής Καρδιολογίας του Λονδίνου. Επίσης γνωστοί καρδιολόγοι από την Ελλάδα αναφέρθηκαν στις αιτίες του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κατά την άθληση. Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου κύρια θέματα ήταν η περιγραφή των σημαντικών αποτελεσμάτων από τις θεραπευτικές εφαρμογές της άσκησης σε χρόνιες παθολογικές καταστάσεις και κυρίως σε καρδιακές παθήσεις, καθώς και το μεγάλο θέμα της πρόληψης και αποκατάστασης των αθλητικών τραυματισμών. Ο καθηγητής Γ. Γκοδόλιας περιέγραψε τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης των βλαβών του μεσοσπονδυλίου δίσκου με την εφαρμογή της αρθροσκόπησης, ενώ άλλοι γνωστοί ορθοπεδικοί από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Γερμανία αναφέρθηκαν στις σύγχρονες απόψεις για την την θεραπεία και την αποκατάσταση της ρήξης του μηνίσκου και του προσθίου χιαστού. Επίσης, ο L. Serratosa αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την διαχείριση κακώσεων στους ποδοσφαιριστές της Real Madrid, της οποίας υπήρξε υπεύθυνος της ιατρικής ομάδας. Ακόμη γνωστοί επιστήμονες αναφέρθηκαν στην αξία των υπερτροφών και στις νεότερες απαγορευμένες ουσίες ντόπινγκ.

Τέλος, την τρίτη ημέρα του συνεδρίου γνωστοί καθηγητές της Ιατρικής Σχολής αναφέρθηκαν στον ασκησιογενή βρογχόσπασμο, την μεγάλη αξία της άσκησης στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, της αρτηριακής υπέρτασης, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς και του άγχους και της κατάθλιψης. Μια ιδιαίτερη συνεδρία για την ανάλυση των αιτίων και για τα μέτρα πρόληψης της βίας στους αγωνιστικούς χώρους έγινε με την λήξη του συνεδρίου. Εισηγήσεις στην συνεδρία αυτή είχαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Χ. Τσορμπατζούδης και Μ. Παπαλουκάς, ενώ συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Α. Σταμπουλής, Β. Μάστορας και Ν. Πετρουλάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Β. Γραμμένος.

Στα εφαρμοσμένα φροντιστήρια που συνόδευσαν το συνέδριο, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν και, κυρίως, εκπαιδεύθηκαν στην τεχνική της καρδιοαναπνευστικής αναζοωγόνησης, σε νεότερες τεχνικές της εργοσπιρομετρίας, της φυσικοθεραπείας, και, τέλος, στην αντιμετώπιση  διατροφικών και διαιτητικών θεμάτων των αθλητών.