Τίτλοι Νέων:
Αυτοάνοσα και αλλεργίες: Ομοιότητες και διαφορές -- "Οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα ..." -- 15 Μαϊος 2024
15 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα οικογένειας -- "Επτά επώνυμοι δίνουν τον δικό τους ..." -- 15 Μαϊος 2024
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου 19 Μαΐου -- "ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ..." -- 14 Μαϊος 2024
Μελάνωμα: Τα «ύποπτα» συμπτώματα και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης -- "Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη ..." -- 13 Μαϊος 2024
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή -- "Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η ..." -- 26 Απριλίου 2024
Crispbreads: Βάση για υγιεινά σνακ στο γραφείο -- "Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε πολλές ώρες ..." -- 26 Απριλίου 2024
Οι επιστήμονες μελετούν τις δυνατότητες — και τους κινδύνους — της συνθετικής βιολογίας.

Γνωμοδοτήσεις των επιτροπών SCENIHR, SCHER και SCCS σχετικά με τη συνθετική βιολογία .

Η συνθετική βιολογία (Synbio) έχει ήδη δώσει σημαντικά προϊόντα στην αγορά, όπως αρτεμισινίνη παρασκευασμένη συνθετικά από ζύμη και βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά που παράγονται από σάκχαρα, και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ιατρική, τα υλικά, τη χημεία, τα τρόφιμα, τη διατροφή, την ενέργεια, τη βιωσιμότητα, την επεξεργασία των αποβλήτων, και την ασφάλεια. Ωστόσο, όπως και για πολλές νεοεμφανιζόμενες τεχνολογίες, υπάρχει διαμάχη που οδηγεί σε έντονο διάλογο σχετικά με το αν η συνθετική βιολογία μπορεί να ωφελήσει την κοινωνία ή να δημιουργήσει κινδύνους.

 

Από τις 6 έως τις 17 Οκτωβρίου 2014 διοργανώθηκε στην πόλη Pyeongchang της Δημοκρατίας της Κορέας διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα (COP 12). Σε ειδική σύνοδο για τη συνθετική βιολογία, ζητήθηκε από τα μέρη «να λάβουν προληπτικά μέτρα.... για την αντιμετώπιση κινδύνων σοβαρού περιορισμού ή απώλειας της βιοποικιλότητας, οι οποίοι προκαλούνται από οργανισμούς, συστατικά μέρη και προϊόντα που προκύπτουν από τη συνθετική βιολογία». Η διάσκεψη κάλεσε τα μέρη να δίνουν έγκριση για τη δοκιμαστική χρησιμοποίηση οργανισμών που παρασκευάζονται με τις τεχνικές της συνθετικής βιολογίας μόνο μετά από κατάλληλη εκτίμηση της επικινδυνότητας. Η έκδοση της σύστασης αυτής αποτελούσε σημαντικό στόχο της ΕΕ, καθώς θα διασφάλιζε την ορθή ισορροπία μεταξύ των δυνατοτήτων της συνθετικής βιολογίας και της ανάγκης για προφύλαξη. Η ΕΕ είχε ενδιάμεση θέση καθώς και σημαντική επιστημονική συμβολή στην ανάπτυξη των ορισμών μέσω της κοινής προκαταρκτικής γνωμοδότησης που είχαν εκδώσει οι επιστημονικές επιτροπές SCENIHR, SCHER και SCCS.

Αυτή η πρώτη γνωμοδότηση, που εγκρίθηκε από τις εν λόγω επιτροπές στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, απαντούσε στις ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τον ορισμό της συνθετικής βιολογίας. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, οι επιστημονικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσαν το σχέδιο της δεύτερης γνωμοδότησης για το αν οι υφιστάμενες μέθοδοι εκτίμησης της επικινδυνότητας είναι επαρκείς για τη συνθετική βιολογία. Στις αρχές του 2015, θα υπάρξει μια τρίτη γνωμοδότηση σχετικά με τις προτεραιότητες της έρευνας για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας. Αυτές οι τρεις γνωμοδοτήσεις, που συντάχθηκαν από μια διεπιστημονική ομάδα εργασίας 20 εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής για τη συνθετική βιολογία. Αν και η ασφάλεια των προϊόντων της συνθετικής βιολογίας είναι σημαντικό ζήτημα, αυτή δεν εξετάζεται σε καμία από τις τρεις γνωμοδοτήσεις, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της συνθετικής βιολογίας.
Η πρώτη γνωμοδότηση θέτει τα θεμέλια της δεύτερης και της τρίτης, περιγράφοντας τις κυριότερες επιστημονικές εξελίξεις, τις έννοιες, τα εργαλεία και τους τομείς έρευνας της συνθετικής βιολογίας.

Περιλαμβάνει επίσης σύνοψη των σχετικών ρυθμίσεων που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότιος Αμερική, η Κίνα, καθώς και στον ΟΗΕ. Υπογραμμίζει ότι η συνθετική βιολογία εμπεριέχεται σήμερα στις ρυθμίσεις οι οποίες διέπουν τη γενετική τροποποίηση, όπως αυτή ορίζεται στις ευρωπαϊκές οδηγίες 2001/18/ΕΚ και 2009/41/ΕΚ και αυτό θα εξακολουθήσει, κατά πάσα πιθανότητα, να ισχύει στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεται: «Συνθετική βιολογία είναι η εφαρμογή της επιστήμης, της τεχνολογίας και της μηχανικής για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση του σχεδιασμού, της σύνθεσης ή/και της τροποποίησης γενετικού υλικού σε ζώντες οργανισμούς.» Η γνωμοδότηση προτείνει έναν «λειτουργικό» ορισμό που βασίζεται σε όσα γνωρίζουμε και κατανοούμε σήμερα στον τομέα της συνθετικής βιολογίας. Αναγνωρίζεται ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια η σχέση μεταξύ της γενετικής τροποποίησης και της συνθετικής βιολογίας με βάση ποσοτικά και μετρήσιμα κριτήρια συνεκτίμησης και αποκλεισμού.

Έτσι, εκτός από τον ορισμό, καθορίστηκαν και ειδικά κριτήρια που θεωρείται ότι αντικατοπτρίζουν το πεδίο εφαρμογής της συνθετικής βιολογίας το οποίο καλύπτει κάθε οργανισμό, σύστημα, υλικό, προϊόν ή εφαρμογή που προκύπτει από την εισαγωγή, τη συναρμολόγηση, ή την τροποποίηση του γενετικού υλικού ενός ζωντανού οργανισμού.
Ο ορισμός αυτός έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αποκλείει τις σχετικές και πολυάριθμες κατευθυντήριες γραμμές για την εκτίμηση της επικινδυνότητας και την ασφάλεια, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 40 χρόνια στον τομέα της γενετικής τροποποίησης.  Επιπλέον, ο παρών ορισμός είναι προσαρμοσμένος στην ταχέως εξελισσόμενη φύση της τεχνολογίας της γενετικής τροποποίησης και προσθέτει μια σημαντική παράμετρο η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή επικαιροποίηση των μεθόδων εκτίμησης της επικινδυνότητας, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο της γνωμοδότησης II.

Ωστόσο, ο ορισμός αποκλείει επί του παρόντος δύο τομείς έρευνας που αναφέρονται συνήθως στο πλαίσιο της συνθετικής βιολογίας, δηλαδή τη βιολογική νανοεπιστήμη (μη ζώντα νανοϋλικά που παρασκευάζονται από συστατικά ζωντανών οργανισμών) και την έρευνας σε πρωτοκύτταρα (προσπάθειες για τη δημιουργία ζωντανών οργανισμών από μη ζωντανά υλικά), επειδή δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει ζωντανά συστήματα. Ωστόσο, η βιολογική νανοεπιστήμη και η έρευνα σε πρωτοκύτταρα μπορεί μια μέρα να δημιουργήσουν ζωντανούς οργανισμούς και, ως εκ τούτου, εξετάζονται στο πλαίσιο της δεύτερης γνωμοδότησης για τις μεθοδολογίες εκτίμησης της επικινδυνότητας.

Η γνωμοδότηση ΙΙ θα εστιάσει σε μεθοδολογίες εκτίμησης της επικινδυνότητας για τους σχετικά νέους τομείς έρευνας για τις βιβλιοθήκες γενετικών μερών, τα δομικά στοιχεία κυττάρων, τη σύνθεση DNA, την τροποποίηση γονιδιωμάτων και την ξενοβιολογία (μηχανική με μη κανονικές εναλλακτικές λύσεις για το DNA και το RNA). Τα ερωτήματα εστιάζουν στις επιπτώσεις της πιθανής εξέλιξης της συνθετικής βιολογίας στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων και στο περιβάλλον, καθώς και στη διερεύνηση του αν οι πρακτικές εκτίμησης της επικινδυνότητας των ΓΤΟ, που διαθέτει σήμερα η ΕΕ, είναι κατάλληλες για τη συνθετική βιολογία. Επιπλέον, ζητήθηκε από τις επιστημονικές επιτροπές να υποβάλουν προτάσεις για αναθεωρημένες μεθόδους εκτίμησης της επικινδυνότητας και διαδικασίες μετριασμού του κινδύνου, όπως π.χ. το «κλείδωμα ασφαλείας» για περίοδο έως και 10 περίπου ετών από σήμερα.
Κατά συνέπεια, οι πιέσεις για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη είναι μεγάλες, αλλά χρειάζεται μια παράλληλη δραστηριότητα που θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον. Αυτές οι τρεις γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών επιτροπών αναμένεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην υπεύθυνη έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στη συνθετική βιολογία.
 
 

 

 

 

του Theo Vermeire, προϊσταμένου του τμήματος Νανοτεχνολογίας, Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας των Μεταφορών του Κέντρου Ασφάλειας Ουσιών και Προϊόντων, του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM)

ΠΗΓΗ   Yγεία-ΕΕ

Scroll to top