Τίτλοι Νέων:
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου -- "Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα ..." -- 25 Απριλίου 2024
Λιποαναρρόφηση μόνο με τοπική αναισθησία γίνεται; Γίνεται με Laser! -- "Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια ..." -- 24 Απριλίου 2024
JANE: Νέα δράση στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του καρκίνου -- "Παγκόσμια πρόκληση εξακολουθεί να ..." -- 24 Απριλίου 2024
«Οικογένεια είναι…» Έξι γυναίκες συζητούν για το τί σημαίνει «οικογένεια». -- "Ποιες μορφές έχει η οικογένεια σήμερα; ..." -- 23 Απριλίου 2024
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων | ΙΟΣ | 25-28 Απριλίου 2024​ -- "Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των ..." -- 23 Απριλίου 2024
H Boehringer Ingelheim επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων -- "Σημαντική επιτάχυνση της γραμμής ..." -- 23 Απριλίου 2024
Ιατρικές Έρευνες 2017 Νέα Υόρκη, Βόννη, Πεκίνο

 Ένα έτος παρήλθε αλλά άφησε ισχυρό αποτύπωμα όχι μόνο σε  έρευνες που αφορούν καινοτόμες θεραπείες αλλά και στον τομέα της πρόληψης.

Ένα έτος παρήλθε αλλά άφησε ισχυρό αποτύπωμα όχι μόνο σε  έρευνες που αφορούν καινοτόμες θεραπείες αλλά και θέματα πρόληψης.

Στο παρόν άρθρο εκτίθενται ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνες και δεδομένα  που έκαναν την διαφορά κατά το 2017:

Ιανουάριος 2017, Γερμανία: Σύμφωνα με έρευνα που περιέλαβε 3428 άντρες ηλικίας 45-74 ετών τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν επί δέκα έτη (GERMAN RESEARCH CENTER FOR ENVIRONMENTAL HEALTH - Helmholtz Zentrum München και συν.) η κατάθλιψη προκαλεί καρδιακά επεισόδια στον άντρα, ασκώντας την ίδια δυσμενή επίδραση με την αυξημένη χοληστερίνη και την παχυσαρκία. Ωστόσο οι δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος και της υπέρτασης ήταν υπέρτερες της κατάθλιψης. 

Μάρτιος 2017, Σικάγο, ΗΠΑ:Oι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο κοινό. Σύμφωνα ωστόσο με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (Maria Argos και συν.) και περιέλαβε 7471 άτομα, οι δίαιτες αυτές συνδέονται με υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών όπως αρσενικού και υδραργύρου στον οργανισμό.

Μάιος 2017, Δανία: Σύμφωνα με δανέζικη μελέτη που περιέλαβε 55.502 άτομα 50-64 ετών η τακτική κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής κολπικής μαρμαρυγής.

Ιούλιος 2017, Ευρώπη: Σύμφωνα με έρευνα που περιέλαβε 521 330 συμμετέχοντες σε δέκα ευρωπαϊκά κράτη και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ann Intern Med. στις 11 Ιουλίου 2017 (Gunter MJ και συν./ doi: 10.7326/M16-2945) η συστηματική κατανάλωση καφέ με ή χωρίς καφεΐνη αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.  
Σεπτέμβριος 2017: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology στις 13/09/2017, η χαμηλή βιταμίνη D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης "κατά πλάκας". Η έρευνα περιέλαβε 800.000 γυναίκες (Kassandra Munger και συν.) και οι μετρήσεις της βιταμίνης έγιναν στα πλαίσια προγεννητικών ελέγχων. Η έρευνα παρά το γεγονός ότι περιλάμβανε μόνο γυναίκες ενισχύει δεδομένα από παλαιότερες έρευνες και στα δύο φύλα που αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της επάρκειας των επιπέδων της βιταμίνης D στην πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι σοβαρή νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Νοέμβριος 2017, ΗΠΑ: Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) το 40% των νέων καρκίνων  οφείλονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Κατά σειρά επικινδυνότητας οι πιο σημαντικοί είναι το κάπνισμα, το υπερβολικό σωματικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, η καθιστική ζωή. Το κάπνισμα αποτελεί μακράν από τους υπόλοιπους τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου με βάση τη μελέτη. Ευθύνεται για το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο ενώ ο δεύτερος επικίνδυνος παράγοντας, το υπερβολικό σωματικό βάρος για το 6,5%.

Δεκέμβριος 2017, ΗΠΑ: Η American Heart Association και το Αμερικανικό Κολέγιο καρδιολόγων αλλάζουν τον ορισμό της υπέρτασης και προκαλούν αντιδράσεις. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες των καρδιολόγων υπέρταση έχουμε όταν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι μεγαλύτερη ή ίση από 130 mm Hg, η διαστολική ≥80 mm Hg και συνιστάται επιθετική φαρμακολογική αντιμετώπιση σε ασθενείς με 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο > 10%, όπως υπολογίζεται με ειδικούς αλγορίθμους ενώ τα κλασσικά όρια για την υπέρταση είναι για τη συστολική αρτηριακή πίεση SBP ≥140 mm Hg και για την διαστολική πίεση DBP ≥90 mm Hg.  Επειδή η σύσταση βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη SPRINT, η οποία περιέλαβε μόνο άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (9.361 άτομα) για τα οποία το μέσο διάστημα παρακολούθησης ήταν μόνο 3.26 έτη, η αλλαγή των συστάσεων για την αρτηριακή πίεση θεωρήθηκε πρώιμη από αρκετά μέλη της ιατρικής κοινότητας που ζητούν περισσότερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ειδική Παθολόγος


Δημοφιλή Άρθρα

Αυχένας και μέση:

Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα διαρκεί για

+ View

Δωρεάν ραντεβού με

Γενικός στόχος του έργου "SEA: Συνηγορία,

+ View

Λιποαναρρόφηση μόνο με

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στον τομέα

+ View

JANE: Νέα δράση στην

Παγκόσμια πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί ο

+ View

«Οικογένεια είναι…» Έξι

Ποιες μορφές έχει η οικογένεια σήμερα; Ποια είναι

+ View

169η Αποστολή Κινητών

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών

+ View

Advocating for

H προτεραιότητα ανάπτυξης «φιλικών» για εφήβους

+ View

Υπέρταση, Stress και

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών

+ View

Ενδιαφέροντα

«77ο Ετήσιο Συνέδριο της ...

Τις πύλες του ανοίγει αύριο το 77ο Ετήσιο ...

+ View

Συμβουλές για την ασφαλή ...

Τα διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να ...

+ View

Ο κορονοϊός: Υπάρχουν ...

Ο νέος κορονοϊός sars cov2 δοκιμάζει τις αντοχές ...

+ View

Συνέδρια

Στα Χανιά το 22ο ...

24 – 27 Απριλίου 2024, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» & στο ...

Στα Ιωάννινα, το 1ο ...

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων, ...

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Scroll to top